50 miljoner anledningar att börja lyssna!

Så länge skatteintäkterna inte täcker den dagliga driften kan man inte hävda att man har en budget i balans. Att sälja mark - som nu görs - för att täcka för tidigare misslyckanden är inte en hållbar strategi över tid.

Ett förslag vore att samtliga nämnder ägnade (minst) ett nämndsmöte åt att diskutera effektiviseringar - vad kan göras och vilka konsekvenser får det? För effektiviseringar får konsekvenser, det är oundvikligt men att gå back kan göra att man måste skära ännu hårdare längre fram vilket kan göra ännu ondare.

Gårdagskvällens utspel om att alla som sitter i de respektive nämnderna är kollektivt ansvariga tar vi åt oss av – HåboDemokraterna sitter i Barn- och utbildningsnämnden, en nämnd vars budget faktiskt var i balans 2024 och visar på ett acceptabelt resultat för 2025, medan vi sedan en tid tillbaka sitter i Vård- och omsorgsnämnden som visar på ett mindre underskott än på flera år. Tror ni att styret skulle erkänna vår del i den framgången? Självfallet inte. Dessutom är många av oppositionens partier inte alls representerade i de flesta nämnder, och där vi finns har vi marginellt inflytande eftersom alla våra 23 motioner och de flesta av våra förslag aktivt röstas ned av styret.

Däremot finns det ljusglimtar – vi upplever samarbetet som bättre både inom oppositionen och med styret i Barn- och utbildningsnämnden samt Vård- och omsorgsnämnden. Därmed inte sagt att allt som vi önskar får gehör. Vidare är det styrets budget som ligger – vi hade valt att prioritera annorlunda på aggregerad nivå där vi och styret har olika definitioner av vad ”kärnverksamhet” är för något. Vi är också av den åsikten att man behöver tänka långsiktigt, dvs längre bort en ett eller fyra år i framtiden när man fattar många beslut. 

Vi måste få en driftbudget i balans - så länge skatteintäkterna inte täcker den dagliga driften kan man aldrig hävda att man har en “budget i balans”. I talande stund handlar det om 50 miljoner som vi ligger back i driften mot budget.


För HåboDemokraterna,

Rickard Dahlin